Україна наростила експорт олійних до Європи

26 листопада 2018 392 0
Україна наростила експорт олійних до Європи

За період із січня по вересень 2018 р. Україна експортувала олійних культур на $1,3 млрд, що майже на 3% більше показників за відповідний період минулого року. Характерно те, що за цей час члени ЄС закупили в Україні близько 60% продукції цієї групи.

Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

«За результатами дев’яти місяців поточного року лідируючу позицію за обсягами експорту товарів цієї групи посідає ріпак. Його продали за кордон 1,7 млн т на суму $698 млн», — повідомив науковець.

За його словами, експорт сої склав понад 1,5 млн т на $600 млн  Вартість експорту 25 тис. т соняшнику склала понад $13 млн.

«Вперше за останні роки лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняних олійних посіла Німеччина. Її частка склала 14% у загальному експорті цієї продукції», — зазначив Микола Пугачов.

Він додав, що за дев’ять місяців 2018 р. ця країна закупила українських олійних культур на суму $191 млн. Впритул до неї наблизилася Бельгія із часткою 13,2%.

Туреччина, яка з початку року очолювала рейтинг основних імпортерів продукції цієї групи, перемістилася на третє місце (13%).

Відчутно менші закупівлі олійних культур здійснюють Франція (8,2%), Білорусь (6,0%), Нідерланди (5,8%), Іран (5,4%) та Польща (4,6%). Спільна частка цих восьми країн перевищила 70%.

Виконано за допомогою Disqus