Програма дотацій провалилась через бюрократію — Присяжнюк

20 грудня 2018 112 0
Наталія Присяжнюк
Наталія Присяжнюк

Держава гарно проілюструвала програму держаної підтримки фермерства, але її механізм не спрацював, через недовіру фермерів до держави і до банків. Про це під час ІІІ форуму виробників сільськогосподарської продукції «Кооперація у аграрній сфері як запорука зміцнення малого та середнього аграрного бізнесу Сумщини» сказала головний спеціаліст Відділу підтримки кооперації Департаменту підтримки фермерства, кооперації та розвитку сільських територій Міністерства аграрної політики та продовольства України Наталія Присяжнюк, передає Kurkul.com.

«Великим мінусом держпідтримки є складний порядок оформлення документації для допомоги. Це підтверджує той факт, що перші заяви на отримання держпідтримки надійшли тільки на початку травня 2018 р., станом на кінець листопада 2018 р. державою було оплачено всього на 40 млн грн за заявами сільгоспвиробників. Наразі, ще чекають оформлення документів заяви на 160 млн грн», — повідомила Наталія Присяжнюк.

За її словами, всього за державною підтримкою звернулось близько 5 540 заявників, у грошовому еквіваленті, це приблизно 530 млн грн дотацій. У наступному році державою закладено на ці витрати закладено 800 млн грн державної підтримки фермерства.

«Оформлення дотацій без активної участі державних службовців, місцевої влади, сільських голів, голів територіальних громад не є економічно ефективною. Фермери і кооперативи не звикли працювати з державою, бо це бюрократична машина, де відсутня культура роботи з документацією. І тут потрібно включатися державним службовцям і підтримувати ініціативу отримання допомоги», — заявила Наталія Присяжнюк.

Виконано за допомогою Disqus