Тотальної проблеми з темпами посівної немає — думка

2 жовтня 2015 102 0
Тотальної проблеми з темпами посівної немає — думка
Кurkul.comТотальної проблеми з темпами посівної немає — думка

Глобальних проблем з осінньою посівною немає, про це агропорталу Kurkul.com сказав директор інформаційно-аналітичної компанії «ПроАгро» Микола Верницький.

За його словами, безумовно постраждають ті господарства, де була велика засуха. Але з точки зору ринку України критичної затримки з термінами посівної не спостерігається.

«За відсутності опадів, зокрема на півдні та сході України, аграрії змушені сіяти у суху землю з надією на те, що коли ситуація покращиться, насіння зійде. Є ділянки посівів, на яких зернові і озимий ріпак зовсім не зійшли. Але це не є критичним питанням, адже якщо буде тепла зима, та випаде сніг, посіви під снігом, з великою ймовірністю, зійдуть, та навіть розвинуться. Такі явища вже мали місце кілька років тому. Але, безумовно, відсутність опадів спричинить зниження врожайності у тих регіонах, де є посуха, — сказав експерт.

Читати по темі: «Микола Верницький: Цьогоріч аграрії використовуватимуть менше МТР (Бліц-інтерв’ю)»

Микола Верницький зазначає, що першим та основним чинником для темпів проведення посівної кампанії є погода. Затримка, яка виникла зараз, потенційно знижує врожайність і завжди залежить від погодних умов. Але якщо буде тепла зима, сприятливі весна та літо, врожайність за рахунок пізніх періодів може покращитись.

«А це компенсує зниження, яке ми спостерігаємо зараз. А погодні умови, як ми знаємо, у нас в країні мінливі. Зараз вони можуть бути несприятливі, а з часом ситуація різко змінюється. Така тенденція вже спостерігалась. До того ж, проблема не тотальна. Затримка стосується окремих господарств та окремих полів, на яких аграрії понесуть збитки. Але загальної картини в Україні це не зіпсує», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою