Експерт розповів, якою має бути ідеальна грибна ферма

25 грудня 2018 335 0
Експерт розповів, якою має бути ідеальна грибна ферма
pixabay.com

Щороку Україна експортує близько 500 т грибів та 18 тис т компосту. Враховуючи те, що в ЄС росте споживання свіжого гриба, а також перспективними та постійно зростаючими ринками для експорту є Молдова та Білорусь, для українських виробників грибів відкриваються широкі можливості з розвитку бізнесу. Представник компанії Аmycel Максим Єнченко розповів, якою має бути ідеальна грибна ферма, передає ukrainefood.org.

За його словами, аби грибна ферма була прибутковою в неї необхідно вкласти $200-300 тис. інвестицій і виробляти 5-10 т гриба на тиждень.

«Треба пам’ятати, що маленькі партії — це дорогий збут, а неповна завантаженість обладнання сприяє вищій собівартості вашого продукту. До того ж, маленька грибна ферма працює, як правило, на покупному компості, а це залежність від постачальника та, знову ж таки, вища собівартість», —зазначив Максим Єнченко.

Виходячи з цього, за словами експерта, ферма має бути достатньо великою, а також інтегрованою з виробництвом компосту, добре обладнаною та, чи не найголовніше, мати професійний менеджмент.

«Ідеальна грибна ферма повинна мати компостне виробництво — 9 тунелів пастеризації/інкубації, вирощувати 15 тонн гриба кожен день, мати сучасний відділ продажу , адже гриби самі себе не продадуть. Інвестиції у виробництво такого формату складають близько 15 млн євро, а термін окупності — від 6 років», — зазначив фахівець.

Головна перевага такого бізнесу — можливість збирати урожай круглий рік — до 10 врожаїв з одної площі. В абсолютних цифрах, це 600 кг гриба з 1 кв. м.

Виконано за допомогою Disqus