Кількість загальноукраїнського стада ВРХ зменшиться на 12%

2 жовтня 2015 52 0
Кількість загальноукраїнського стада ВРХ зменшиться на 12%
Аstrakhan-online.ruКількість загальноукраїнського стада ВРХ зменшиться на 12%

Науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» прогнозують невтішну тенденцію скорочення виробництва та споживання м’яса великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні. За їх даними, у порівнянні з 2014 р., кількість загальноукраїнського стада зменшиться на 12,2%, а споживання яловичини і телятини, з розрахунком на одну особу, на цілих 6,6%, повідомляється на сайті інституту.

«Причинами такого значного спаду є хронічна збитковість вирощування ВРХ, неконкурентоспроможність вітчизняної яловичини та телятини на світовому ринку, міжгалузева незбалансованість ціноутворення, а також зниження купівельної спроможності населення», — сказав директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За підрахунками Національного наукового центру, вирощування ВРХ у живій масі, в усіх категоріях господарств, у 2015 р. становитиме 554,7 тис. т, порівняно з 576,4 тис. т. у 2014 р.

«Обсяги ж реалізації яловичини та телятини у 2015 р. становитимуть 659,6 тис. т проти 701,7 тис. т у 2014 р. Таким чином середньостатистичний українець за рік споживатиме 8,5 кг цих видів м'яса, що становить менше третини від раціональної норми споживання», — заявляє Юрій Лупенко.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою