Україна почала експортувати волоський горіх у Японію

19 січня 2019 714 0
Україна почала експортувати волоський горіх у Японію
pixabay.comУкраїна почала експортувати волоський горіх у Японію

Україна у 2018 році поставила першу пробну партію волоського горіха на ринок Японії. За попередніми оцінками, якість партії відповідала всім вимогам, тому постачальники очікують, що ці поставки стануть регулярними, повідомляє east-fruit.com.

Таким чином, Україна стала лише шостою країною, яка постачала волоський горіх у Японію у 2018 році, що є дуже важливим визнанням — японці дуже обережно підходять до вибору партнерів, навіть якщо мова про пробної партії продукції.

У 2018 р. в Україні урожай волоських горіхів за різними оцінками виріс на 20–30 % і склав близько 120 тис. т. У сусідній Молдові урожай оцінюється в 40 тис. т, але внутрішнє споживання горіха набагато менше, тому Україна й Молдова входять до числа світових лідерів за обсягом експорту волоського горіха без шкаралупи.

До останнього часу Україна й Молдова продавали волоський горіх переважно на ринки ЄС і Близького Сходу. Проте у зв’язку з насиченням цих ринків останнім часом якісною продукцією зі США, експорт на ці ринки став ускладнюватися. США можуть запропонувати споживачам більш дорогий сортовий горіх, у той час, як Україна й Молдова пропонують переважно несортовий горіх, який цінується менше. Зростання виробництва горіха в Україні відбувається саме в сегменті дорого сортового горіха, а значить цілком можна почати звертати увагу на більш вимогливі ринки за якістю.

У зв’язку з цим прекрасною альтернативою ринків Близького Сходу і Євросоюзу може стати Японія. В цій країні грецький горіх користується все більшим попитом. За оцінками експертів, у 2018 р. Японія витратила на імпорт ядра волоського горіха близько $ 190 млн, показавши приріст імпорту за рік на 33 %.

Виконано за допомогою Disqus