Господарство із власною переробкою випікає 2 тисячі хлібин на добу

24 січня 2019 136 0
Господарство із власною переробкою випікає 2 тисячі хлібин на добу
pixabay.com

Агрофірму «Мрія» заснував Микола Бантов у 2000 р. Тоді займалися вирощуванням цукрових буряків. Зараз господарство випікає хлібо-булочні вироби, виробляє крупи, макарони та борошно. Про це йдеться у спільному проекті Latifundist.com і банку ПУМБ «We make food».

Сьогодні агрофірма «Мрія» вирощує кукурудзу, сою, озиму пшеницю, соняшник, гречку, просо, яру пшеницю, голозернистий і пивоварний ячмінь, горох. У господарстві переробляють всю вирощену сировину, окрім сої.

Одним з перших проектів переробки була пекарня.

«Як тільки я відкрив агрофірму, відразу вирішив йти в переробку. Мені дуже хотілося пекти хліб. Але спочатку виникало багато проблем, можливо, через брак освіти», — говорить господар.

Зараз пекарня «Мрія Великописарівщіні» працює в дві зміни цілодобово. Вночі печуть хліб, вдень — виробляють кондитерські вироби. За добу випускають 150 кг печива і від 900 до 2 тис. одиниць хліба. Могли б і збільшити обсяги, але відповідних замовлень поки немає. В асортименті пекарні «Мрія» 48 видів печива, 17 видів хліба і 9 найменувань тортів. Свого технолога на підприємстві немає.

У пекарні також печуть піцу і пироги для школи і дитячого садка в селах, де працює підприємство. Все виробляють з натуральних інгредієнтів. Молоко, мед закуповують у місцевих жителів.

В агрофірмі «Мрія» є і макаронний цех, в якому випускають 12 видів макаронних виробів. Обсяги виробництва поки невеликі — не більше 20 т на рік. Сировина — пшениця власного врожаю, дуже рідко докуповують його ззовні. У макаронному цеху встановлені і прес, і сушка, і лінія фасування. Максимальна потужність виробництва — 300 кг на добу.

Для переробки круп в агрофірмі встановлено обладнання одеського заводу «Оліс». Всього тут виробляють близько 20 видів круп. За словами власника, найбільшим попитом користується пшоно. У тиждень тут можуть виробляти до 10 т крупи. Максимальна потужність — 3 т в день, але з максимальним завантаженням працюють рідко.

Вироблену продукція агрофірма реалізує під торговою маркою «Мрія Велокописарівщини». У районному центрі Велика Писарівка, що у Сумській області, у агрофірми є два своїх магазини.

Продукція пекарні реалізується у фірмових магазинах, в торгових точках Харківської області, а також її купують освітні установи для харчування дітей.

«Половину з усієї виробленої продукції ми реалізуємо у себе в районі, а половину — в Харківській області. Ми не скрізь можемо працювати в Сумському регіоні через корупцію. А хліб і печиво — це соціальні продукти. З таким товаром відкатів давати не можна», — переконаний Микола Бантов.

У майбутньому компанія планує модернізувати не тільки пекарню, але і все підприємство в цілому. У селі Ямне вже будують ковбасний цех. Зараз на підприємство завезли 50 поросят і годують за спеціальною технологією. Корми для свиней на 90% складаються з зерна власного виробництва. Для ремонту власної сільгосптехніки будуватимуть окрему СТО.

Виконано за допомогою Disqus