У Держземкадастрі зареєстровано лише 20% державних земель

1 лютого 2019 619 0
У Держземкадастрі зареєстровано лише 20% державних земель

Менше, ніж 20% державних земель зареєстровано у Державному земельному кадастрі України. Понад 80% не зареєстровано. Щодо державних сільгоспземель, є офіційна інформація лише про 1,6 млн га, зареєстрованих в Держземкадастрі. Про це повідомляє Економічна Правда.

За офіційними даними, станом на початок 2019 р. близько 1,4 млн га державних земель було передано в оренду агровиробникам. У користуванні державних підприємств перебуває близько 550 тис. га, землі Національної академії аграрних наук (НААН) становлять ще близько 450 тис. га. Оце і все, що відомо про використання понад 10 млн га.

У власності держави перебуває близько 10,5 млн. га, або понад 25% сільгоспземель України, з них 8 млн. га — рілля.

Із 10,5 млн га державних сільгоспземель лише 1,4 млн га офіційно здаються в оренду, а з них лише 0,1 млн га — за ринковими ставками через аукціони. Водночас існує офіційна інформація лише про 1,6 млн га, зареєстрованих в Держземкадастрі.

Щодо орендної плати від зареєстрованих земель, то тільки з 2016 р. продаж прав оренди на державні землі сільгосппризначення став обов’язковим через аукціони. Тож наразі лише незначну частку всіх державних сільгоспземель (близько 0,1 млн га) передано в оренду за справді ринковими ставками і через аукціони. Решта з мільйонів гектарів державних земель перебувають в оренді за вкрай низькими ставками.

Виконано за допомогою Disqus