Прибуток з 1 тисячі га міскантусу може сягнути $2 млн

1 лютого 2019 958 0
Прибуток з 1 тисячі га міскантусу може сягнути $2 млн
pixabay.com

В Україні є багато земель, малопридатних для вирощування продовольчих культур, але придатних для культивування невибагливих рослин, з яких можна виготовляти біопаливо. Однією з таких рослин є міскантус. Аналітики Pro-Consulting розробили бізнес-план по вирощуванню міскантусу на території України, передає SuperAgronom.com.

Згідно з проектом, міскантусом передбачається засадити площу в 1 тис. га. Для організації господарства необхідно залучити $1,5-2 млн. З них, на придбання посівного матеріалу піде 55-60% коштів, на фінансування перших двох років роботи підприємства — 20-25%.

Культура відрізняється високою врожайністю, адже з одного гектара посівів міскантусу можна зібрати більше 30 т біомаси, з якої можна отримати стільки ж тепла, як і з 20 т вугілля або 15 тис. м³ природного газу.

«Так як перший урожай міскантус дає тільки на третій рік після посадки, перші два роки доведеться працювати без прибутку. Зате в подальшому всі витрати швидко окупляться, міскантус буде приносити тільки чистий дохід і дуже пристойний. Вже на четвертий рік рослина виросте під чотири метри у висоту, плантація почне давати максимальну продуктивність і продовжить робити це протягом трьох десятиліть», — зазначають фахівці.

Згідно з розрахунками, щорічна виручка від продажу соломи складе $2 млн, а від продажу різоми — $700-800 тис. Рентабельність такого господарства буде перебувати на рівні 83,6%, а термін окупності проекту з урахуванням дисконту — 3,73 р.

Виконано за допомогою Disqus