Названо головну складність у вирощуванні салату

10 лютого 2019 100 0
Салат
Pixabay.comСалат

Навіть на відкритому ґрунті салат дає до 3 урожаїв на рік. Однак фермери, які його вирощують, розповідають, що ця культура — одна з найважчих. Найголовніша складність у вирощуванні салату — неможливість застосування хімічних пестицидів. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Одним з перших промислових виробників цієї культури, ще в дев’яностих роках стала агрофірма «Когорта» (Київська область). Наразі під салат тут відведено дві третини площ (35 га).

Як розповів директор господарства Вадим Сохацький, салат вирощується, як і більшість овочевих культур, через розсаду. Вона вирощується у плівковій теплиці від 3 тижнів до 1,5-2 місяців залежно від пори року. Потім розсада висаджується в поле, де росте від 1,5 до 2,5 місяців.

Головна складність у вирощуванні салату — неможливість застосування хімічних пестицидів. Адже строк вегетації настільки короткий, що для більшості препаратів термін очікування після обробки не встигне минути, а культуру вже треба збирати. Через це зі шкідниками і хворобами борються, використовуючи біопрепарати.

«Ефект від біопрепаратів є, але працювати з біопрепаратами слід уважно, грамотно, з розумінням. Хімічні препарати залишають більш широкий проміжок часу для внесення. А біопрепарати слід вносити за певної погоди, в певний час доби — найкраще ввечері у безвітряну погоду. Крім того, їх необхідно вносити тільки заздалегідь, профілактично», — зазначає Вадим Сохацький.

Паралельно доводиться велику увагу приділяти іншим агротехнічним заходам. З бур’янами у господарстві борються культивацією міжрядь, а в рядках сапають, попри високу вартість і брак робочої сили.

«Як відомо, за короткого строку вегетації культури особливо інтенсивно всмоктуються нітрати. Тому 80% добрив вносять під основний обробіток ґрунту, решту — в рядки, додатково підживлюючи у міжряддя», — розповідає фахівець.

Розсаду висаджують механізованим способом у гряди завширшки 1,8 м, які вміщають 4 рядки. Врожай збирають вручну, а для миття салату тут встановлена повністю автоматизована лінія. Також обладнана лінія з пакування салату і холодильна камера, в якій продукція охолоджується після пакування.

За словами Вадима Сохацького, успіху в салатному бізнесі високої агротехніки мало: потрібні ще й післязбиральна доробка і чудове знання ринку. Адже ціни й попит на салат протягом сезону можуть змінюватися частіше, ніж на будь-яку іншу овочеву культуру. До того ж з кожним роком змінюється попит на ті чи інші типи салатів. Тому важливо правильно сформувати асортимент, щоб якщо з однією позицією провалюєшся, то інша «витягла» б загальну картину. Через це й називають виробники салату свій бізнес чи не найскладнішим серед усіх галузей АПК.

Виконано за допомогою Disqus