Наприкінці весни може виникнути дефіцит моркви

6 березня 2019 83 0
Наприкінці весни може виникнути дефіцит моркви
pixabay.com

Попри стабільність на ринку моркви в Україні, представники галузі прогнозують можливий дефіцит моркви у квітні–травні. Причиною цього є скорочення пропозиції продукції високої якості. Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

«Минулого року в першій половині березня пропозиція моркви на ринку України помітно знизилась, що спровокувало зростання цін, яке, до речі, тривало до кінця сезону. В поточному році більшість фермерів розраховують на повторення такого сценарію, тож деякі з них навіть відмовляються від активних продажів в очікуванні на подорожчання», — зазначила головний аналітик УПОА Тетяна Смірнова.

Проте, за її словами, в поточному сезоні відсоток некондиційної продукції у врожаю значно більший, ніж торік, через погодні негаразди.

«Підтвердження цьому ми можемо побачити на поличках супермаркетів: у більшості випадків пропонується морква досить невисокої якості. Крім того, фермери вже повідомляють про проблеми зі зберіганням цих коренеплодів, отже не виключно, що вже незабаром покупці будуть відчувати проблеми у придбанні необхідних обсягів моркви високої якості», — додала аналітик.

Тетяна Смірнова повідомила, що наразі морква в українських господарствах уже коштує 6-7,5 грн/кг, тобто на 7-9% дорожче, ніж на початку весни 2018 р. Це при тому, що, згідно з офіційними даними, валовий збір цієї продукції в Україні перевищує минулорічні показними.

 

Виконано за допомогою Disqus