Україна не використала квоти на експорт цукру до ЄС у 2018 році

7 березня 2019 94 0
Україна не використала квоти на експорт цукру до ЄС у 2018 році
zerno-ua.com

У 2018 р. Україна не використала квоти на експорт ячменю і цукру в країни Європейського Союзу. Про це розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, передає Latifundist.com.

«Всього в 2018 р. з України здійснювався експорт близько 40 квотованих товарних позицій. Однак, в переліку продукції з повністю закритими квотами не було ячменю і цукру, проте до нього були додані м'ясо птиці, масло, окремі продукти з солоду і крохмалю. Хоча в 2018 р. в порівнянні з попереднім роком ситуація з використанням квот дещо покращилася, більшість квот не було використано навіть наполовину», — прокоментував Микола Пугачов.

У повідомленні вказується, що Україна в минулому році вичерпала в повному обсязі безмитні квоти на експорт в ЄС пшениці, кукурудзи, ячної крупи і борошна, яблучного і виноградного соків, обробленого крохмалю, солоду і клейковини, продуктів переробки солоду і крохмалю, оброблених томатів, меду, вершкового масла і м'яса птиці.

Крім того, вичерпані додаткові квоти на мед, оброблені томати, пшеницю і кукурудзу. Майже повністю вибрані квоти на крохмаль і часник.

За оцінками вчених «Інституту аграрної економіки», експорт в 2019 р.  в ЄС залишиться на рівні показників попереднього року.

Виконано за допомогою Disqus