Оприлюднено суму втрат фермерів через неповернення ПДВ на сою

9 березня 2019 938 0
Соя
Kurkul.comСоя

Від режиму неповренення ПДВ при експорті сої постраждали, перш за все, дрібні виробники, які зазнали втрат від зниження ціни на продукцію. Про це Kurkul.com повідомила прес-служба Української аграрної асоціації.

Минулого року було внесено зміни до податкового законодавства, що передбачали збереження відшкодування ПДВ лише для виробників сої — сільгосппідприємств, водночас експортерам сої відшкодування ПДВ не передбачено.

«Недосконале визначення термінології ухвалених змін призвело до ситуації, в якій виробники сої не змогли отримувати компенсацію ПДВ при експорті. При цьому експортери знизили закупівельні ціни на таку продукцію. Таким чином склалась ситуація, коли різниця між цінами сої на базисах FOB та EXW склала $52 на тонні, що призводить до втрат перш за все дрібних виробників щонайменше у розмірі $10 на тонні продукції, які вимушені збувати власну продукцію виключно внутрішнім переробним підприємствам за заниженими цінами», — йдеться у повідомленні.

З метою врегулювання цієї ситуації у парламенті зареєстровано три законопроекти:

  • 10027 (пропонується скасувати ухвалене обмеження на відшкодування ПДВ і повернутись до схеми відшкодування ПДВ і експортерам, і виробникам);
  • 10027-1 (обмежити період дії відміни відшкодування ПДВ експортерам до 1 січня 2019 року);
  • 10027-2 (виправити помилки у термінології Податкового кодексу, що дозволить ухваленим змінам запрацювати належним чином).

Крім того, народні депутати направили звернення на Міністра фінансів України щодо врегулювання ситуації на ринку сої.

Виконано за допомогою Disqus