Україна втратила статус третього в світі експортера меду

3 квітня 2019 1503 0
Україна втратила статус третього в світі експортера меду
pixabay.com

Україна в 2018 р. втратила статус третього у світі експортера меду, експорт якого, в минулому році зменшився більш ніж на чверть. Про це повідомила в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, business.ua.

«Україна в 2018 р. втратила статус одного з трьох найбільших у світі виробників меду. У 2017 р. Україна експортувала близько 68 тис. т меду. У 2018 р. ця цифра знизилася до 49,4 тис. т», — зауважила Ольга Трофімцева.

Вона також зазначила, що отруєння бджіл під час весняних польових робіт — результат недостатньої комунікації фермерів і пасічників. Тому зараз, за її словами, держава всіляко стимулює налагодження взаємодії в цій сфері.

За її словами, наразі ведеться робота над проектом закону про пестициди і отрутохімікати, в якому передбачено суттєве посилення позицій бджолярів і згідно цього законопроекту буде значно посилено контроль за використанням агрохімікатів і пестицидів.

«Потрібно шукати баланс між інтересами рослинників, пасічників і тваринників. Головна проблема-використання контрафактної продукції засобів захисту рослин через низький рівень освіченості фермерів. Здоров'я людей і бджіл знаходиться в одному технологічному ланцюзі, що шкідливо для бджіл то і людям не корисно», — підкреслила в. о. міністра.

Виконано за допомогою Disqus