Експерти прогнозують низькі ціни на суницю садову

9 квітня 2019 143 0
Експерти прогнозують низькі ціни на суницю садову
pixabay.com

З початком сезону збирання ягід в південних регіонах Європи ціни на суницю садову б’ють всі антирекорди, що вже зараз турбує українських виробників суниці садової з південних регіонів країни, які готуються до початку сезону. Про це повідомляє East -Fruit.com.

Аналітики вже констатують зниження цін на суницю садову в Україні, Грузії, Таджикистані і Росії. У Польщі ціни на ягоду взагалі обвалилися до неймовірно низьких для цього часу $1,44 /кг, що створює перспективи для падіння цін і на ринку України на цьому тижні.

«Масове споживання першої суниці садової в Україні зазвичай починається в другій половині травня. Однак з негативною ціновою ситуацією на ринку Європи, ми можемо отримати доступ до дешевої ягоді вже в квітні, що призведе до зростання внутрішнього споживання, але може негативно вважає аналітик Міжнародної плодоовочевої платформи East -Fruit.com Семен Крамаренко.

Уже зараз постачальники суниці садової з Марокко і Албанії пропонують її в південних країнах ЄС за цінами, що не перевищує $0,6/ кг. За такими ж цінами змушені відвантажувати ягоду з господарств фермери в Греції та Іспанії. При цьому якісні параметри свіжої суниці залишаються високими, завдяки селекції сортів, що дозволяють транспортувати її без втрати якості на значні відстані.

Поки що гуртова ціна в Україні утричі вища, ніж в Польщі. Якщо врахувати, що перші поставки суниці садової українського виробництва з теплиць з обігрівом очікуються на ринку за тиждень-два, фермерів сильно турбують такі цінові тенденції. Минулого року в середині квітня така ягода продавалася по $10/кг.

З огляду на ситуацію в Європі, перспективи експорту суниці в ЄС і навіть Білорусь також поки що не радують. У той же час до початку масового збирання ягоди в Україні, ціни на неї в ЄС можуть відновитися, оскільки сезон в південних країнах Європи буде завершуватися.

До того ж, ранній початок сезону продажу ягід — погана новина для виробників яблук. Яблука і ягоди — це взаємозамінні на ринку товари. Саме з появою на ринку суниці садової, попит на яблуко починає різко знижуватися.

Виконано за допомогою Disqus