Щоб вивести щирицю американські вчені порадили фермерам об’єднуватися

9 квітня 2019 184 0
Щоб вивести щирицю американські вчені порадили фермерам об’єднуватися
pixabay.com

В окрузі Клей штату Арканзас США існує успішна програма спільних зусиль «нульової терпимості». Фермери східної частини округу об’єднуються з метою боротьби зі щирицею. Про це йдеться в матеріалі «Кооперація у боротьбі зі стійкими до гербіцидів бур’янами» на Kurkul.com.

Бур'яни, стійкі до гліфосату та інших гербіцидів, можуть стати для фермерів проблемою, витісняючи сільськогосподарські культури, різко знижуючи врожайність та збільшуючи витрати на боротьбу з ними.

Але науковці Американської спілки по вивченню бур’янів стверджують, що фермери можуть повернути на правильний шлях, якщо вони в рамках програм контролю бур’янів будуть співпрацювати один з одним.

Учасники проекту застосовують низку нових тактик, націлених на подолання стійкості. Наприклад, вони повторно запровадили застосування досходових та післясходових гербіцидів, які не використовувалися через те, що перевага віддавалася гліфосату.

Інструментами боротьби у видаленні щириці, яка не піддається контролю та знаходиться серед рослин, під лініями зрошення, на обніжках, у канавах та міжряддях, стали точкове обприскування та ручне прополювання.

Професор наук по роботі з бур’янами в університеті Арканзасу та член Американської спілки по вивченню бур’янів Джейсон Норсворсі, зауважив, що результати програми просто вражають.

Вже через рік з початку застосування підходу нульової терпимості час, потрібний на ручне видалення щириці на площі 20 га, зі 110 год.скоротився до 5 год.

На іншому полі кількість насіння у ґрунті скоротилася на 65%. Ще через рік насіння знайдено не було.

«Ми не подолали щирицю, але наші поля стали значно чистіші. У східній частині округу, де застосовується підхід спільних зусиль, ми бачимо набагато менше щириці, аніж у західній частині, де робота зі стійкістю бур’янів є питанням індивідуальним», — говорить голова команди сільського господарства округу Клей Енді Венгілдер.

Виконано за допомогою Disqus