Захист від хвороб та шкідників треба починати з протруйника — експерт

22 квітня 2019 54 0
Захист від хвороб та шкідників треба починати з протруйника — експерт

Захист озимої пшениці від хвороб та шкідників становить цілий комплекс заходів. І початковим етапом є протруювання насіння. Про це повідомила головний агроном ТОВ «Франдеса Україна» Ольга Левадна, у маетріалі SuperAgronom.com.

Читати більше: Особливості правильного застосування рістрегуляторів для зернових

«Нинішня весна підтвердила його важливість, адже багато посівів озимих зернових культур уражено сніговою пліснявою. Розвитку хвороби посприяла прохолодна погода навесні та надмірна волога. А ще, можливо, нехтування такими протруйниками, які у своєму складі мають флудиоксаніл або прохлораз», — йдеться у повідомленні.

Наступний етап — боротьба з бур’янами. Для культурної рослини бур’яни є головними конкурентами за світло, вологу та поживні речовини, вони стійкіші та пристосованіші, крім того, можуть бути місцем резервації шкідників та хвороб. Тому при відновленні вегетації необхідно вчасно обробити посіви гербіцидами, щоб забезпечити оптимальні умови для росту і розвитку озимої пшениці.

Ефективний фунгіцид здатен забезпечити належну якість зерна. Навесні, ще до відновлення вегетації, за температури +3-5◦С, можливе інфікування озимої пшениці збудниками та розвиток уже наявних на рослинах хвороб.

«Саме ураження посівів озимої пшениці хворобами є найвагомішою з причин зниження урожайності, а також якості зерна. Бо, на відміну від обов’язковості обробки гербіцидами, не в усіх господарствах належним чином ведуть боротьбу з хворобами рослин, обмежуючись одноразовим внесенням фунгіциду», — йдеться у повідомленні.

Основним джерелом інфекції зазвичай є заражені рештки, насіння, ґрунт, а розвиток хвороб розпочинається за сприятливих умов. Так, борошниста роса сильніше розвивається на загущених посівах, при внесенні високих доз азотних добрив, на ранніх посівах.

Виконано за допомогою Disqus