Зростання цін не виведе молоковиробників з кризи

13 жовтня 2015 27 0
Зростання цін не виведе молоковиробників з кризи
Kurkul.comЗростання цін не виведе молоковиробників з кризи

За даними з початку року молоко подорожчало всього на 16%, це сталося при глобальній девальвації гривні, тому це дуже незначне зростання, повідомляє «Інфагро».

В той же час зазначається, що ціни на готові молокопродукти (у своїй більшості) збільшилися більш істотно. Для продавців ряду молокопродуктів та експортерів — це добре. «На коні» будуть ті, хто має запаси вершкового масла і сухе молока. Одна справа продавати влітку масло по 40 грн/кг, інша справа — зараз по 65 грн/кг.

«Внутрішні ціни на ряд молокопродуктів ростуть в Україні швидше світових. Тобто розраховувати на особливе збільшення експорту не варто. На значне зростання їх виробництва розраховувати теж не варто, молока стає менше і воно дорожчає», — йдеться у повідомленні.

У міру скорочення пропозиції в Україні молока і зниження випуску молокопродуктів, не виключено відновлення їх імпорту. Умови для цього поліпшуються. З Нового року в Україні скасують спеціальну ввізне мито (10%). З 20 вересня вже не потрібно брати санітарно-гігієнічні висновки на імпортну продукцію. Для європейської продукції Україна також змушена буде знижувати імпортні мита в рамках договору про вільну торгівлю.

Ну а якщо виробництво молока і далі також стрімко падатиме, то в перспективі через кілька років українські торговці не будуть шукати, куди продати молокопродукти, а де їх купити. Так що необхідно вже зараз серйозно підтримати вітчизняного сільгоспвиробника, поки ще не пізно.

Виконано за допомогою Disqus