Минулий рік став переломним для ринку меду — Бурка

24 квітня 2019 78 0
Минулий рік став переломним для ринку меду — Бурка
life.informator.news

Минули рік був переломник для українського ринку меду. Галузь, яка показувала щорічні прирости з експорту меду, в 2018 р. зіткнулася з низкою викликів, пошуки рішень на деякі з них тривають досі. Про це повідомила національний консультант у Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (ФАО) Ганна Бурка на своїй сторінці у Facebook.

«З одного боку — масштабна загибель бджіл зачепила всі регіони, з іншого боку — цінові баталії, що розгорнулися у другій половині року, «посприяли» скороченню експорту меду з України на 27% і привели до втрати частки ринку в ряді Європейських країн і США», — повідомила Ганна Бурка.

Як результат, Україна в світовому рейтингу експортерів опустилася з третього місця в 2017 р. на п’яте місце з часткою в 7% в 2018 р Тим часом конкуренти активно нарощували обсяги експортних поставок і займали нішу, яка звільнилася.

В цілому, обсяги світової торгівлі медом в 2018 р. скоротилися на 3% в натуральному вираженні і на 7% у вартісному, склавши 689 тис. т або $2,23 млрд.

Згідно з оцінками ITC, нереалізований експортний потенціал меду в світовому масштабі оцінюється ще в $1,6 млрд. А значить і Україні є куди рости.

 Читати більше: Що не поділили українські пасічники?

Виконано за допомогою Disqus