Кілограм за 4000 грн — в Україні може бути перспективною нова нішева культура

30 квітня 2019 1164 0
Нова ніша — кілограм грибів-зморшків за 4000 грн
youtube.comНова ніша — кілограм грибів-зморшків за 4000 грн

Вирощування зморшок не є складним. Для Півдня України – це може стати ще однією статтею прибутку для невеличких ферм та власників фруктових садів. В Україні 1 кг сушених зморшків коштує біля 4 375.00 грн за кілограм. Свіжі зморшки можна реалізувати за ціною приблизно 1000 грн за кг. Про це розповідає Kurkul.com з посиланням на agro-yug.com.ua.

Шукають зморшки на сухих галявинах хвойних і листяних лісів, на гарі і старих кострищах до появи трав’яного покриву. Гриби легко приживаються там, де ділянка рясно удобрена листям. Тому дуже добре вирощувати зморшки, наприклад, у яблуневих садах, як пропонують німецькі фермери. Навесні, серед трави під деревами розкидують шматочки диких зморшків та поливають їх водою, що залишилася після їх промивання. Після цього засипають золою та прикривають шаром опалого листя. Навесні з’являються перші зморшки. А за французьким способом гриби можна вирощувати прямо на грядках.

До 2009 року єдиним у світі, де вирощувався цей гриб у промислових масштабах був Китай. Країна мала патент на штучне культивування гриба, тому французу Кристофу Першу прийшлося їхати за ліцензією та технологією до фахівців у Національний інститут сільського господарства Китаю. Зараз Франція є найбільшою країною – споживачем зморшків, а фермерів, що культивують гриб у промислових масштабах, стає з кожним роком все більше (на даний час вже 52 виробники). Ціна складає біля 100 євро за 1 кг зморшків.

У США «мисливці» за дикими зморшками створили цілу карту їх масового зростання. Така карта фіксує місця розповсюдження і навіть кількість грибів. Карта постійно оновлюється. Одним з найкращих сайтів про ресурси зморшків вважається The Great Morel. Нещодавно в США запатентовано спосіб вирощування зморшка конічного в штучній культурі на особливому субстраті в спеціальному закритому приміщенні, так само, як вирощують печериці. У зморшків з’явилася перспектива стати повноцінною сільськогосподарською культурою.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою