Названі причини скорочення кількості тепличних господарств

5 травня 2019 315 0
Названі причини скорочення кількості тепличних господарств
agroprofi.com.uaНазвані причини скорочення кількості тепличних господарств

Необхідність опалення теплиць дорогими енергоресурсами, відсутність державної підтримки у вигляді дотацій, пільгового оподаткування, квот на ввіз овочів — ось головні причини скорочення площ закритого ґрунту в Україні. Такі проблеми озвучив Олександр Дідик, заступник генерального директора з комерційних питань ПАТ «Зміївська овочева фабрика» в інтерв'ю EastFruit.

Україна має більш суворі кліматичні умови, ніж Туреччина та Єгипет. Тому значну частину собівартості вітчизняної тепличної продукції займають енергоносії. У сучасних умовах опалення теплиць газом є нерентабельним. Водночас за рахунок державної підтримки північні країни (Швеція, Норвегія, Німеччина, Польща) мають розвинене і прибуткове рослинництво в умовах закритого ґрунту.

Враховуючи це, держава повинна взяти на себе регулювання балансу попиту/пропозиції, щоб уникнути штучного заниження чи завищення цін. Наприклад, ситуації із ріпчастою цибулею та білокачанною капустою в сезоні 2019, — додав Олександр Дідик.

На думку експерта, регулювання цін та довгострокова співпраця тепличних господарств із мережами супермаркетів дозволить вирівняти цінові коливання на овочі протягом року.

 

Виконано за допомогою Disqus