Україна вперше увійшла до двадцятки найбільших світових експортерів саджанців

7 травня 2019 3599 0
Україна вперше увійшла до двадцятки найбільших світових експортерів саджанців
pixabay.comУкраїна вперше увійшла до двадцятки найбільших світових експортерів саджанців

Бурхливий розвиток виробництва ягід, фруктів і горіхів в Україні в останні роки призводить до зростання інвестицій і в суміжні галузі. Поступово українські підприємці створили власні розплідники, які почали ефективно заміщати імпорт саджанців для вирощування плодово-ягідних культур перспективних і високопродуктивних сортів. Про це повідомляє EastFruit.

Українські виробники починають не тільки заміщати імпорт, але й розширювати експорт. Зокрема, у 2018 році на експорті саджанців для вирощування фруктів, ягід і горіхів Україна заробила майже $ 0,92 млн — вдвічі більше, ніж у 2017 році. А вже за перші два місяці 2019 року експорт саджанців плодових дерев і ягідних культур досяг $ 0,7 млн ​​- перевищивши торішній за такий же період у 2,1 рази. Отже, за рік виручка від експорту саджанців може принести українським виробникам понад $ 2 млн.

«Завдяки динамічному зростанню експорту саджанців, Україна вперше увійшла до двадцятки найбільших світових експортерів у цій категорії, хоча за підсумками минулого року залишалася за межами тридцятки. Найбільше зростання експорту саджанців з України було в напрямку Грузії й Казахстану», — зазначають експерти EastFruit.

Водночас, у перші два місяці 2019 року Україна ще більш різко наростила імпорт саджанців для закладки фруктових та горіхових садів, а також ягідних плантацій, що говорить про зростання інвестицій у цю галузь, незважаючи на зниження цін на ягоди, фрукти та горіхи в сезоні 2018/19. Імпорт саджанців в Україні в перші два місяці року виріс у п’ять разів і досяг $ 360 тис. Тому Україна, як і раніше залишається нетто-експортером саджанців у перші два місяці цього року, але навряд чи зможе зберегти цей статус за підсумками календарного року.

У 2018 році Україна ввезла саджанців плодових дерев і ягідних культур на $ 9,3 млн, що стало новим рекордом імпорту по цій категорії. Імпорт саджанців в Україні перевищив минулорічний показник рівно в півтора рази. Головними постачальниками саджанців в Україні були Італія, Польща, США й Нідерланди.

У глобальному рейтингу імпортерів саджанців Україна за підсумками 2018 року посiла 23 місце. Лідером світового рейтингу були Марокко, Мексика й Росія. З пострадянських країн найбільше на імпортні саджанці витратив Узбекистан — близько $ 17 млн ​​за 2018 рік, зайнявши 14-е місце у світовому рейтингу імпортерів саджанців плодових і ягідних культур.

Виконано за допомогою Disqus