Держпідтримка кооперативів може зірватися через президентські вибори

13 травня 2019 53 0
Держпідтримка кооперативів може зірватися через президентські вибори

Цього року на держпідтримку АПК обіцяють 5,9 млрд грн. Але існує вірогідність, що багато програм будуть більше використані для політичної реклами, а не для реальної роботи. Таку думку висловив експерт з кооперації, доктор соціальної економіки Зиновій Свереда, передає AgroPolit.com.

Читати більше: Органічний кооператив біля столиці вирощує незвичні для українців культури

«Зараз на держпідтримку АПК обіцяють 5,9 млрд грн, але якщо не будуть залучені фахівці-експерти, не вислухають точку зору осіб, які займаються кооперацією, то, боюся, що повториться торішня ситуація. Крім того, 2019 р. — це рік виборів президента та парламенту. Відчуваю, що багато бюджетних програм будуть більше використані для політичної реклами, а не для реальної роботи. Проблема не в кількості бюджетних грошей для кооперації, а в системі доступності до них малих і середніх аграрних гравців», — зазначив Зиновій Свереда.

Він додав, що реформу кооперації та отримання кооперативами держпідтримки потрібно починати зі створення офіційного реєстру сільськогосподарських кооперативів.

«Передусім, з кількох причин: щоб держава реально розуміла, скільки є реальних дійсних членів кооперативів, їхніх потреб, а крім того, чи є можливості проведення аудиту щодо дотримання кооперативних принципів», — повідомив експерт.

За його словами, другим моментом є «фінансова децентралізація»: тобто, кооперація має стати основою для соціально-економічного планування об’єднаних територіальних громад.

«Можна було б розділити можливість отримання фінансової допомоги для кооперативів відповідно від ОТГ: централізовані урядові програми щодо кооперації є малоефективними», — вважає Зиновій Свереда.

Виконано за допомогою Disqus