Засновник кооперативу поділився досвідом використання іноземних грантів

14 травня 2019 71 0
Михайло Стовпюк, засновник кооперативу «Чиста Флора»
Михайло Стовпюк, засновник кооперативу «Чиста Флора»

У 2011 р. у селі Спас на Івано-Франківщині Михайло Стовпюк заснував кооператив «Чиста Флора». Членик кооперативу займаються збором та заготівлею лікарських трав та ягід. Про це йдеться в інтерв’ю на Kurkul.com.

Читати більше: Все про сільськогосподарські кооперативи

Для розвитку бізнесу «Чиста Флора» неодноразово використовувала іноземні гранти.

«Для нас усе почалося зі співпраці з МБФ «Добробут громад» Міжнародної Благодійної Фундації «Хайфер Проджект Інтернешенл». У них була програма боротьби з бідністю. Тоді вони працювали в Карпатському регіоні, а ми надавали їм консультаційні послуги. Тоді ж ми й подали вперше документи на отримання гранту від цієї організації». — розповів засновник кооперативу.

На грантові кошти закупили перше якісне обладнання для джемів та варення, а також сушильні барабани.

Окрім іноземних грантів, Михайло Стовпюк також отримав вітчизняний.

«У нашій РДА дізналися, що МХП в рамках конкурсу «Село: Кроки до розвитку» буде надавати невеликий мікрогрант — 50 тис. грн на розвиток господарства чи закупівлю обладнання. Конкурс оголошувався якраз для Івано-Франківської та Тернопільської областей. Я спочатку, чесно кажучи, поставився до цієї інформації скептично», — розповів фермер.

Це був його перший досвід вітчизняних грантів.

«Було понад 25 учасників, які подавалися на конкурс із нашої області. І мені цікаво було, як вони всі переживали і які були емоції. Звичайно, не всі змогли захистити свій бізнес-план. Відбір тоді пройшли 17 із них. Свій захист ми пройшли успішно, так як досвід у нас уже чималий. Сподобалося також, як перевіряли всю бухгалтерію, чи заключені договори, чи дійсний розрахунковий рахунок. Усе йшло надзвичайно прозоро», — ділиться досвідом засновник «Чистої Флори».

Грантові кошти були перераховані дуже швидко. На них придбали спеціальний принтер, який значно полегшив маркування. Люди вже не мали робити це вручну.

Виконано за допомогою Disqus