Вчені винайшли новий сорт теплостійкого нуту

14 травня 2019 70 0
Вчені винайшли новий сорт теплостійкого нуту
pixabay.com

Глобальне дослідження під керівництвом Міжнародного інституту досліджень сільськогосподарських культур для напівзасушливих тропіків (ICRISAT) та залучення вчених з Університету Західної Австралії визначило гени, які можуть бути використані для розвитку посухостійкого та теплостійкого нуту. Повідомляє agroday.com.ua.

Відкриття має важливі наслідки для вирішення світової проблеми голоду, у якому нут розглядається як ключовий продукт. Нут знаходиться на третьому місці за популярністю серед бобових, проте засуха і підвищені температури (тепловий стрес) спричиняють втрату понад 70% світових врожаїв нуту.

Провідний дослідник ICRISAT, директор дослідницької програми Genetic Gains та професор Інституту сільського господарства UWA Раджеєв Варшней, повідомили, що дослідницька група визначила такі гени, як REN1, β-1, 3-глюканаза та REF6. Ці гени можуть допомогти культурам переносити температури до 38° С і забезпечать більш високі врожаї.

Читати за темою: АгроПолігон Арніка: органічне вирощування сої, нуту, сочевиці

Професор Кадамбот Сідік з Інституту сільського господарства UWA повідомив, що керівництво UWA було раде, що їхня інституція стане частиною глобальних досліджень та докладе всіх можливих зусиль для покращення майбутнього планети.

«Дослідження стало можливим завдяки плідному партнерству між UWA і ICRISAT за останнє десятиліття та вкладом 19 інших організацій з усього світу», — повідомив Кадамбот Сідік.

Виконано за допомогою Disqus