Американські вчені створили люмінесцентні рослини

19 травня 2019 85 0
Американські вчені створили люмінесцентні рослини
focus.ua

Вчені США розробили люмінесцентні рослини, які потенційно зможуть замінити освітлювальні прилади. Поки що тривалість світіння обмежується тижнями, але вчені сподіваються знайти спосіб, щоб змусити рослини світитися весь час. У планах розробників «засвітити» і дерева. Повідомляє focus.ua.

У Массачусетському технологічному інституті (МІТ) працюють над технологією, котра дозволить використовувати рослини як «живі світильники».

«Ідея полягає в тому, щоб створити рослину, що функціонує як настільна лампа, котру при цьому не потрібно підключати до мережі. Джерелом живлення для освітлення буде енергетичний обмін самої рослини», — розповів професор хімічної інженерії MIT Майкл Страно.

Технологія створення таких рослин полягає у використанні хімічної реакції, подібної до тієї, що існує в природі у світлячків: під впливом люциферази, молекули люциферину в кисневому середовищі окиснюються і випромінюють енергію у вигляді світла.

Щоб наповнити рослини люциферином, його молекули упакували в кремнієві наночастинки діаметром кілька нанометрів і додали в спеціальний розчин. У цей розчин розміщують листя рослин, а потім піддають їх впливу високого тиску, щоб частинки потрапили в листя через крихітні пори.

Наступне завдання розробників — новими методами введення наночастинок у рослини домогтися їх світіння протягом усього свого життя.

Читати за темою: У Польщі розробили субстрат із 80% органічної речовини

Виконано за допомогою Disqus