Чим небезпечний податковий тиск на аграріїв?

16 жовтня 2015 82 0
Чим небезпечний податковий тиск на аграріїв?
Latifundist.comЧим небезпечний податковий тиск на аграріїв?

Уряд, замість того, щоб боротися з тінізацією, не залишає спроб податкового тиску на виробників агропродукції, вважають в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», пише Вin.ua.

За даними УКАБ, збитки держави від тіньових схем в аграрному секторі у 2014 р. склали близько 20 млрд грн.

«Зараз гостро стоїть питання наповнення бюджету для забезпечення нормального функціонування держави і виконання вимог міжнародних кредиторів. Але замість проведення обіцяних реформ, усунення корупції та виведення економіки з тіні, уряд намагається покрити дефіцит бюджету за рахунок збільшення податкового тиску на сільське господарство», — зазначає експерт аграрних ринків УКАБ Віталій Кордиш.

Як результат — сільгоспвиробники виступають проти лібералізації земельних відносин, використовують різні тіньові схеми, щоб погасити фінансові зобов'язання. Однією з таких схем є так звані договори про спільний обробіток землі, які укладаються між держустановами, які володіють землями, і агрохолдингами, фермерами, а також іншими сільгоспвиробниками.

У підсумку, держава недоотримує земельний податок, так як збір у цьому випадку сплачують держустанови за фіксованою ставкою — 1% від нормативно-грошової оцінки землі. Але якби земля була передана в оренду, то ставка була б мінімум 5%.

Крім того, в економічний оборот не включено близько 6 млн га землі, що належать селянам.

Виконано за допомогою Disqus