На Херсонщині скоротили посівні площі під рисом та соєю

23 травня 2019 221 0
На Херсонщині скоротили посівні площі під рисом та соєю
pixabay.comНа Херсонщині скоротили посівні площі під рисом та соєю

Цього року посіви рису на Херсонщині скоротили до 5,6 тис. га проти 7,8 тис. га минулого року. На такий крок аграрії змушені йти через подорожчання води для зрошення. Про це повідомляє «Голос України».

Читати за темою: На порозі нової зеленої революції

Площі скоротилися в усіх «рисівницьких» районах — Голопристанському, Каланчацькому, Скадовському.

За середньої врожайності у 5,7 т рису-сирцю/га його недобір може перевищити 12,5 тис. т. Це вже може удар по національному ринку з перспективою зростання цін на рисову крупу. Адже саме Херсонщина забезпечує постачання більш як половини вітчизняного рису.

Власники плантацій переконують, що іншого виходу в них немає. Адже транспортування дніпровської води для поливу подорожчало на третину, тоді як оптові закупівельні ціни рисової крупи залишаються на рівні минулорічних.

Меншими будуть на Херсонщині і цьогорічні обсяги збирання сої, яка на степовому півдні України теж потребує зрошення. За словами заступника директора департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Андрія Нєдєлька, торік площі під нею становили майже 110 тис.  га, а нині заледве дотягують до 90 тис. Відповідно, очікуваний недобір — майже п’ята частина від минулорічного врожаю сої.

Виконано за допомогою Disqus