Селянам масово відмовляють в отриманні дотацій на вирощування молодняку ВРХ

27 травня 2019 1738 0
Селянам масово відмовляють в отриманні дотацій на вирощування молодняку ВРХ
Селянам масово відмовляють в отриманні дотацій на вирощування молодняку ВРХ

Селяни масово скаржаться на неможливість отримання дотацій на вирощування молодняка ВРХ. Про це повідомила прес-служба Асоціації тваринників України.

Читати за темою: Нодулярний дерматит ВРХ: що робити українським фермерам?

«До Асоціації тваринників України в травні цього року масово почали надходити телефонні дзвінки та електронні листи від фізичних осіб, які утримають ВРХ та її молодняк по всій Україні, щодо необґрунтованих відмов з боку структурних підрозділів облдержадміністрацій у прийомі документів на отримання дотації за молодняк», — йдеться у повідомленні АТУ.

У всіх власників молодняка спільна проблема. Після отримання дотацій у 2018 р. у розмірі 1 тис. грн, вже у 2019 р. у прийомі чергового пакету документів на дотацію за утримання цього ж молодняка протягом подальших місяців їм було відмовлено. Причина — молодняку на момент подання документів на дотацію виповнився 1 рік. При цьому продаж чи інше переміщення молодняка з господарств їх власники не здійснювали.

«У конкретній ситуації, про яку ми говорили вище, теличка народилася в лютому 2018 р., а на момент подання до сільської ради документів на отримання дотації — лютий 2019 р. — теличці виповнилося 12 місяців. Таким чином, відповідно до пункту 9 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. № 107 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. № 110), згадана особа мала законне право подати документи на отримання дотації до 1 травня 2019 р., чим і скористалася в лютому 2019 р. Із наданої інформації заявником правові підстави для відмови в отримання дотації за молодняк були відсутні», — пояснила юрист АТУ Яна Салміна.

Окрім того, присутній і інший момент, який також суперечить закону. А саме, в Інформаційній довідці Мінагрополітики про дотацію за молодняк, яка розміщена на офіційному веб-сайті Мінагрополітики, усупереч вимогам Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. № 107 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. № 110), визначено, що за молодняк, якому виповнилося 12 місяців у грудні попереднього року, документи приймаються до 1 квітня поточного року, у разі наявності молодняка в господарстві на момент подання документів.

У зв’язку з цим, АТУ звернулася до Мінагрополітики з проханням врегулювати ситуацію

«Це просто кричуща ситуації, до якої ми не могли залишитися байдужими. Ми негайно звернулися із офіційним листом до в.о. Міністра агрополітики Ольги Трофімцевої із закликом вжити заходів щодо вирішення проблемної ситуації з отриманням дотації на молодняк ВРХ цього конкретного заявника. Крім того, ми просимо Мінагрополітики провести  перевірки на предмет законності відмов в отриманні дотації за молодняк в 2019 р. з боку структурних підрозділів облдержадміністрацій разом з сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад фізичним особам за поданими документами, а також провести інформаційно-роз’яснювальну роботу з вищевказаними структурними підрозділами щодо виконання вимог чинного законодавства про дотацію за молодняк», — повідомила голова АТУ Ірина Паламар.

 

 

 

Виконано за допомогою Disqus