Росія скоротила поставки дизельного пального у 4 рази

7 червня 2019 1436 0
Росія скоротила поставки дизельного пального у 4 рази
pixabay.com

З 1 червня цього року набули чинності обмеження з боку Росії на поставки в Україну дизельного пального, нафти і масел. Імпорт пального з Росії не зупинений, але істотно знижений — по дизельному пальному він скоротився в 4 рази. Повідомляє Latifundist.com.

«Якщо раніше щомісячний імпорт з Росії становив 225 тис. т, то на червень передбачено 60 тис. т. По газу Україна щомісяця імпортувала 52 тис. т, в червні квота встановлена ​​в обсязі 32 тис. т», — повідомив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Він вважає, що зменшення поставок з Росії не пройде безслідно, оскільки частка ринку досить велика: близько 40% ДТ і 29% по зрідженому газу. Наслідки в перший час будуть не так відчутні завдяки тому, що сформовані хороші запаси у всіх регіонах, в тому числі на Півдні.

На думку Сергія Куюна, новими джерелами, які можуть замінити імпортоване з Росії пальне, стануть українські нафтопереробні заводи (НПЗ) та імпорт морем.

«В обох випадках ми маємо справу з низкою викликів. Щоб допомогти нафтопереробці, треба ліквідувати тіньовий ринок. Заводи просто не можуть конкурувати з фальсифікатом. Тут важливо реалізувати реформу, пов'язану з ліцензуванням операцій з нафтопродуктами і посилення контролю за нафтобазами і перевезеннями палива», — пояснив директор «Консалтингової групи А-95».

Читати за темою: Рада відтермінувала накладення штрафів за зберігання аграріями пального

Він стверджує, що для НПЗ і морського імпорту критично важливим є питання інфраструктури. В Україні достатні потужності з перевалки, але гостра нестача рухомого з/д складу. Необхідно знизити портові збори, так як у нас вони вдвічі вищі, ніж в Європі. Це також позначається на ціні пального. Сьогодні портові збори становлять $4/т, перевалка — $15. Паралельно зі зниженням вартості зборів виросте вантажообіг, і, на його думку, держава нічого не втратить, а швидше за все виграє.

«Альтернативні поставки дорожчі, але не набагато. Так, ціна на дизельне пальне може зрости на 1 грн/л, але якщо держава піде на зниження логістичних тарифів, це взагалі може пройти непомітно. Більш відчутним — 2-2,5 грн/л може подорожчати скраплений газ, його непросто замістити, а тому альтернативні поставки будуть відчутно дорожчими», — додав Сергій Куюн.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою