Стали відомі всі пестициди, що потрапили в Рось

10 червня 2019 2147 0
Стали відомі всі пестициди, що потрапили в Рось
vinnitsa.info

На кордоні між Вінницькою та Київською областями не зафіксовано жодних перевищень допустимої концентрації хімічних сполук. Повідомляє vinnitsa.info.

Нагадаємо, унаслідок ДТП, що сталася 9 червня у с.Збаржівка Погребищенського району Вінницької області, до притоки річки Рось потрапила 1 т інсектициду «Нурел Д», який виявився краденим.

«Хотів би заспокоїти мешканців сусідніх областей та населених пунктів. Там також ситуація під контролем. Тривають дослідження навколишнього середовища на кордоні між Вінницькою та Київською областями. Також на місці, де протік ставка у селі Збаржівка до річки Рось. Третє місце — ставок площею два гектари у селі, де це сталося», — зауважив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

У цих трьох місцях, на ранок 10 червня, відбирали проби води 42 рази.

За словами начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрія Дубового, перевищення були зафіксовані безпосередньо на місці ДТП. І по деяких показниках у місці, де впадає річка Рось.

«Згідно інвентаризації викрадених хімікатів, сьогодні повністю ідентифіковані речовини, які перевозили у цьому мікроавтобусі. Це різного класу гербіциди та фунгіциди. І тут хотів би чітко підкреслити, серед них інсектицидів, які небезпечні для людей, не було. Всі виявлені гербіциди та фунгіциди, це 2-3 клас безпеки. Вони безпечні, використовуються для обробки сільськогосподарських культур. Для навколишнього середовища є безпечними. Але, їхня локалізація в одному місці, може становити певну небезпеку», — констатував Андрій Гижко.
Аби уникнути проблем надалі, у село Збаржівка, де сталася ДТП, 500 осіб населення на три дні забезпечать питною та технічною водою. Тим часом водні об’єкти та криниці під цілодобовим контролем спеціалістів.

Наразі, слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за фактом забруднення водойми у с. Збаржівка Погребищенського району , що є притокою річки Рось. Також відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.242 ККУ (Порушення правил охорони вод). За такий злочин передбачено покарання — до 5 років обмеження волі.

Виконано за допомогою Disqus