Цукрова галузь є збитковою — експерт

20 жовтня 2015 83 0
Цукрова галузь є збитковою — експерт
Volynnews.comЦукрова галузь є збитковою — експерт

Рік у рік цукрових заводів в Україні меншає, про це сказав телеканалу «К» керівник експертної групи «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Остапчук.

За його словами, це підтверджує те, що цукрова галузь є збитковою.

«Якщо кілька років тому ми бачили, що працює 50-60 заводів, то цього сезону трохи більше 30 заводів. Є компанії, які хочуть інвестувати у галузь, які намагаються оптимізувати структуру підприємств, зробити замкнуте виробництво, для того, щоб і буряк вирощувати, і самим його переробляти. Але вони не справляються з ринковою політикою. І тут постає питання: чому держава так погано цей ринок регулює?», — розповідає експерт.

На його думку, ПАТ «Аграрний фонд», коли виробник отримує збитки, має закуповувати цукор, для того, щоб не викликати надто великої пропозиції на ринку, і відповідно у сезони, коли він дорожчає, фонд має захищати споживачів: реалізовувати цукор дешевше, щоб стримувати ріст ціни.

«У минулому році виробництво 1 кг цукру обходилося підприємствам від 9 до 10 грн. У магазинах ми тоді спостерігали ціну у 10-11 грн, але нам треба розуміти, що окрім безпосередньо виробничих витрат, потрібно ураховувати витрати і на логістику», — пояснює Ігор Остапчук.

Також додає, що виходило, що виробник у результаті втрачав на кожному кілограмі по 50 коп, по 1 грн.

«У цьому році все буде залежати від того як буде розвиватися сезон», — зазначив експерт.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою