Собівартість цукру незупинно росте

22 жовтня 2015 40 0
Собівартість цукру незупинно росте
Кurkul.comСобівартість цукру незупинно росте

Цукровий буряк у цьому сезоні перероблятимуть 35-36 цукроварень проти 48 торік, пише «Високий замок».

Проблема у тому, що майже 40% собівартості цукру — це ціна енергоносіїв, які цього року неабияк подорожчали. Майже третина заводів, які працюватимуть цього року, повністю або частково перейшли на альтернативне паливо — вугілля, мазут, біогаз тощо. Однак це здешевшує собівартість не більше, ніж на 5%.

«Справедлива оптово-відпускна ціна на цукор має бути щонайменше 16-15,5 грн/кг», — підрахував екс-голова асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук.

Аналітик аграрного ринку компанії «ПроАгро» Ярослав Левицький зазначив, що всі прогнозували, що цукор у цьому сезоні подорожчає, але не думали, що це буде так швидко.

«Уже зараз деякі компанії виставляють оптово-відпускні ціни, які ми прогнозували лише на травень наступного року. Скажімо, деякі компанії відпускають цукор по 20-25 грн/кг. Звичайно, вони поки що працюють на склад, адже покупців, які готові закуповувати цукор за такою ціною, наразі немає», — повідомив він.

Експерт зауважує, що попри це, із задекларованих цін можна зробити висновок про їхню цінову політику.

«Трохи дешевшим буде цукор від тих, хто вирощує сировину. Вони, як правило, вирощують порівняно невеликі обсяги цукрового буряку і здають на заводи лише на переробку. Тобто здали буряк, заплатили за переробку, забрали готовий цукор. Але продають вони його не через торговельні мережі, які зацікавлені у великих обсягах, а самостійно», — додав Ярослав Левицький.

Виконано за допомогою Disqus