Скорочення поставок ДП з Росії не вплине на Україну — експерт

14 червня 2019 244 0
Скорочення поставок ДП з Росії не вплине на Україну — експерт
automotoclub.infoСкорочення поставок ДП з Росії не вплине на Україну — експерт

Скорочення Російською Федерацією ввезення дизельного пального до України у 4 рази не призведе до дефіциту цієї продукції в Україні. Таку думку висловив фахівець із державної політики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук Геннадій Рябцев, передає AgroPolit.com.

«У деяких учасників ринку виникли складнощі, але я знаю точно, що українські трейдери встигли зробити достатні запаси дизельного палива, яке було експортоване в Україну морем з інших країн», — додав він.

Так, відповідно до змін, внесених РФ, оформлення партій нафтопродуктів, зокрема, дизельного палива і скрапленого нафтового газу, надається Міністерством економічного розвитку РФ. Раніше цим питанням займалася митна служба РФ. Список компаній, які мають право торгувати з Україною, переглядається кожного місяця.

За словами Геннадія Рябцева, це швидше політичний крок з боку РФ, аніж економічний.

«Я вважаю, що справжньою причиною цих обмежень є спроба російської компанії «Роснефть» монополізувати привабливий (з точки зору прибутків) український ринок», — пояснює він.

Директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн, також переконаний, що дефіциту ДП в Україні не буде.

«До дефіциту це скорочення не призвело, адже в України є досить великі запаси пального на внутрішньому ринку. В червні, на мою думку, ніхто не відчує дискомфорту. Та є проблема в самій системі визначення обсягів постачання пального, адже вона визначається російським урядом і може коригуватися кожного місяця, що унеможливлює будь-який прогноз постачань у майбутньому», — заявив Сергій Куюн.

За його словами, проблема в тому, що ми не знаємо, коли і скільки нам цього пального знадобиться.

«Цей факт триматиме ринок в постійній напрузі. Російське пальне залишається найдешевшим, а його обсяги на українському ринку — наймасштабнішими (до 40% ринку, а з білоруським паливом — до 70%). Закуповувати його в іншому місці компанії не поспішають, що теоретично може призвести до лакуни на ринку в той момент, коли РФ захоче різко змінити умови гри», — вважає Сергій Куюн.

Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак налаштований більш песимістично. Він допускає можливість негативних наслідків обмеження — подорожчання або нестачу пального.

«Якщо через зменшення постачання пального нам не вистачатиме 10%, варто очікувати пропорційного підвищення вартості ПММ — також на 10%. А якщо до гри підключаться спекулянти, то ще якийсь відсоток додасться до первинного показника», — вважає Микола Стрижак.

За словами Сергія Куюна, наразі цінових коливань на пальне не спостерігається. Аграрії розуміють ситуацію і завчасно роблять запаси.

«Зараз головне питання — розібратися: чи чекати поставок з РФ, чи везти його морем, чи якось іще? Сьогодні ми бачимо, що, з огляду на ситуацію, вже у травні багато палива було завезено морем (понад 100 тис. т), але це позаштатна ситуація (трейдери були налякані тим, що Білорусь призупинить постачання палива до України). Працювати так у штатному режимі поки що ніхто не налаштований», — підкреслив він.

Директор «Консалтингової групи А-95» наголосив, що зараз основна загроза полягає в тому, що українські трейдери не закуповують пальне за альтернативним планом. Якщо РФ не надасть можливості купити потрібний обсяг палива, то в критичний момент це призведе до нездорового ажіотажу та зростання цін.

Виконано за допомогою Disqus