EBITDA ріпаку на Хмельниччині значно перевищить $400/га — Петро Марічук

20 червня 2019 460 0
Петро Марічук, головний агроном компанії «Рідний край» (МХП)
Петро Марічук, головний агроном компанії «Рідний край» (МХП)

У компанії «Рідний край» (МХП), що у Хмельницькій області, за відносно високої собівартості вирощування озимого ріпаку у 2018/19 плановий показник EBITDA на гектар тут складе $445. Так, ріпак у господарстві став найрентабельнішою культурою. Про це повідомив головний агроном цієї філії МХП Петро Марічук АгроЕкспедиторам під час другого дня туру.

За його словами, нинішній сезон вирощування цієї культури виявився ідеальним, а з іншого, — через велику кількість опадів агрономічна служба мала спрацювати на випередження проти хвороб і шкідників на озимому ріпаку та забезпечити відмінну систему захисту.

Так, система захисту озимого ріпаку коштувала філії «Рідний край» орієнтовно $170/га, а система добрив — близько $198/га. Отже, загальна кількість виробничих витрат для озимого ріпаку складає близько $1 000-1 100/га.

За словами директора філії «Рідний край» (МХП) Володимира Прокопчука, у команії доволі збалансована система вирощування основних сільгоспкультур.

«Ми не женемося за збільшенням площі тільки тому, що для якоїсь культури склалися сприятливі умови на ринку. Наша головна задача — внести і виростити стільки, скільки маємо отримати на заплановану врожайність», — розповідає директор філії.

За його словами, для озимого ріпаку must have — зібрати не менше 3,5 т/га. Хоча підприємство має досвід вирощування цієї культури з урожайністю від 3 до 4 т/га, а на деяких полях вдавалося зібрати навіть по 5,4 т/га.

Виконано за допомогою Disqus