Ціни на томати не знизяться до кінця місяця — трейдери

24 червня 2019 269 0
Ціни на томати не знизяться до кінця місяця — трейдери
pixabay.com

Цього року ціни на тепличні томати значно перевищують минулорічні показники. Середня ціна наразі становить 33-38 грн/кг. На аналогічну дату минулого року томати коштували 13-15 грн/кг. Українські трейдери вважають, що напруга на ринку триватиме до кінця місяця аж поки на Півдні не почнуть масово збирати овоч у відкритому ґрунті. Повідомляє info.shuvar.com.

На гуртових ринках ціни впевнено зростали протягом всього тижня і напередодні вихідних досягли небачених для кінця червня показників. На ринку ОРСП «Шувар» у Львові український червоний томат можна купити по 33-35 грн/кг (€1,1-1,6/кг), імпортний червоний томат на гілці коштує 38-40 грн/кг (€1,26-1,33/кг).

Вартість українського і імпортного рожевого томату приблизно однакова — 45-55 грн/кг (€1,5-1,83/кг) в залежності від калібру і якості.

Для порівняння, в цю саму дату минулого року червоний тепличний помідор коштував 13-15 грн/кг (€0,41-0,48/кг), а в 2017 р. його вартість становила 11-13 грн/кг (€0,35-0,41/кг)

«Ми не очікували такого ажіотажу, після Зелених свят попит частіше за все знижується, але не цього сезону. Сьогодні томати є найбільш затребуваною позицією на ринку салатних овочів. Покупців не відлякують навіть високі ціни, і продукції дійсно не вистачає», — розповіли продавці гуртового ринку ОРСП «Шувар».

Зростання ціни — це не забаганка фермерів чи трейдерів. Насправді пропозиція українського помідору сьогодні є значно меншою ніж рік тому. Винні в цьому екстремальні погодні умови першої половини червня.

Починаючи із травня і до початку липня головний обсяг томатів на ринку формують теплиці Півдні та Закарпаття. Завдяки цьому пропозиція помідорів відносно рівномірно розподіляється по всій території країни.

Цього сезону дощі та урагани із градом знищили багато теплиць на Закарпатті. В деяких господарствах врожай просто змило.  

Українські трейдери наразі намагаються «закрити» внутрішню потребу імпортом із Польщі, але і там ціни виросли через погодні негаразди. Торгувати турецькими овочами наважуються далеко не всі через регулярні проблеми із якістю цієї продукції.

Читати за темою: Овочі подешевшають на третину — прогноз

Виконано за допомогою Disqus