Ціни на помідори в Україні досягли рекордних показників

16 липня 2019 2890 0
Ціни на помідори в Україні досягли рекордних показників
pixabay.com

Цього тижня ціни на українські помідори встановили новий рекорд. Після останньої хвилі подорожчання ціни на червоні тепличні томати досягли показників 24-30 грн/кг (€0,8-1,0/кг), а рожеві та жовті сорти томатів на гуртових ринках України продають по 38-40 грн/кг (€1,2-1,3/кг). Повідомляє info.shuvar.com.

На Півдні України фермери вже почали збирати ґрунтовий томат, перший врожай виробники пропонують продають за ціною 15-17 грн/кг (€0,5-0,56  EUR/кг), такий рівень цін теж є безпрецедентно високим. Для порівняння, рік тому на гуртовому ринку ОРСП «Шувар» тепличний і ґрунтовий томат продавали мінімум в 2,5-3 рази дешевше.

«Зростання ціни до небачених показників в цьому сезоні пояснюється низкою факторів. По-перше, врожай помідорів  страждає через погодні катаклізми. Господарства Закарпаття втратили частину врожаю через масове підтоплення теплиць.

На Півдні сезон збирання ґрунтового томату затримується, а постійні перепади погоди сприяють розповсюдженню хвороб і, відповідно, негативно пливають на врожайність. До того ж вже другий рік ми відчуваємо скорочення  площ під ґрунтовим томатом, це є наслідком зменшення попиту з боку переробної галузі, яке розпочалось ще 4 роки тому», — розповіла керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар» останні 2 роки на ринку України ціни на томат в липні знижувались, мінімальних показників вони зазвичай досягали в першій половині серпня — сезон  активної заготівлі.

Дані про міжнародну торгівлю томатами є ще одним доказом зменшення внутрішньої пропозиції. Три сезони поспіль Україна зменшує експорт та впевнено нарощує імпорт помідорів. За перше півріччя 2019 р. до країни було ввезено 55 тис. т помідорів. Це на 15% більше ніж за той самий період 2018 р. та майже в 2 рази перевищує обсяг експорту за перші 6 місяців 2017 р.

Ситуація із експортом зворотна: в першому півріччі 2019 р. Україна продала на зовнішньому ринку менше 1 тис. т помідорів, зменшивши в 3 рази  показники в порівнянні із попереднім сезоном і в 5 разів в порівнянні із першою половиною 2017 р.

Читати за темою: Сезон вітчизняних грунтових томатів розпочався з високих цін

Виконано за допомогою Disqus