У Херсонському ДАУ вдалося виростити власні перли

26 червня 2019 120 0
У Херсонському ДАУ вдалося виростити власні перли
gemsmarket.ruУ Херсонському ДАУ вдалося виростити власні перли

Вчені Херсонського державного аграрного університету зібрали перший урожай перлів в Україні. Про це повідомляє khersonci.com.ua.

Нагадаємо, перлини там вирощували за китайською технологією

Для цього тут використовували два види молюсків із Дніпро-Бузького лиману — перлівниць і беззубок. В їх мантії з усіма пересторогами заклали по десять-двадцять мікроскопічних скляних кульок.

А потім 30 молюсків завантажили у біофільтр установки із замкнутим циклом водопостачання, де вже були різні водні мешканці. І ось чотири-п'ять місяців по тому, коли їх відкрили, а там виявився справжнісінький перли — близько 200 шт.

Перлинки були всього 1,5-2 мм в діаметрі, але дуже красиві — білі або бузково-фіолетові. Частина їх поповнить експозицію музею навчального закладу, а решту будуть вивчати — зроблять середовища, проаналізують якість і швидкість наростання шарів перламутру. Результатом першого етапу експерименту у виші задоволені.

«Отримані нами дані просто безцінні — адже до того в Україні вирощуванням перлів ніхто не займався. Експеримент показав, що перли краще ростуть саме в перлівницях, а другий вид молюсків — беззубки — для цього підходить гірше. Крім того, в процесі догляду за ними студенти отримали необхідні навички, які можуть стати в нагоді їм в майбутньому — можливо, і для роботи на більших фермах з вирощування перлів», —повідомив керівник лабораторії проблем аквакультури ХДАУ, кандидат ветеринарних наук Віталій Олефіренко.

Виконано за допомогою Disqus