Виробництво часнику є перспективною нішею для українців — думка

27 червня 2019 916 0
Ольга Романів
ukrup.com.uaОльга Романів

Вирощування часнику в Україні як ідея для бізнесу не потребує великих сум профільних інвестицій, і в більшості залежить від обраних підходів та технологій для вирощування.

Проте це справа не на один рік, якою можна заробити швидко і багато, а довготермінова перспектива. Про це розповіла засновниця Hot Garlic Ольга Романів. Повідомляє arena.ua.

«За 4 роки роботи ми зробили досить багато, але ще далекі від експертів в даній галузі. Ми бачили різноманітні результати, як у себе, так і в інших фермерів. Є хороші роки, коли можна зробити 100% рентабельності, але бувають і такі, коли можна піти в мінус. Наприклад, минулого року ми втратили повністю майже 4 га, що понесло за собою досить великі збитки. Цього року плануємо відбити ці збитки та заробити, але ніколи завчасно з точністю не говоримо, адже не все залежить від нас», — розповіла вона.

Вона додала, що у перспективі через 4-5 років, якщо пережити всі тяжкі моменти і вибудувати свою стратегію, можна заробляти хороші гроші. Точка беззбитковості за її підрахунками складає 2-4 т/га, все, що вище — вже прибуток.

В Україні врожай часнику збирають в різних кількостях — від 2 до 10 т. Урожайність залежить від якісного посадкового матеріалу та погодних умов. Наразі господарство вирощує українські та французькі сорти часнику.

«Труднощі — це саме те, через що багато хто вийшов з часникового бізнесу минулого року. В першу чергу, це ціни, а також нелегкі погодні умови. Деякі фермери навіть не вийшли на збір врожаю, тому що для збору потрібні великі суми, а цінова політика була не найкраща. Залучення великої кількості ручної праці, особливо під час збору врожаю – це також один з нелегких факторів», — розповіла Ольга Романів.

Експортом часнику їх компанія не займається. За словами засновниці, вони ще до цього «не доросли». Для експорту потрібно вирощувати часник єдиної якості і у великих кількостях. Саме задля цього виробникам часнику потрібно об’єднуватися у кластери.

Читати за темою: В Україні планують створити кластер виробників часнику

Виконано за допомогою Disqus