Експерт повідомив, які добрива подорожчають

28 червня 2019 386 0
Експерт повідомив, які добрива подорожчають
Експерт повідомив, які добрива подорожчають

Зараз досить комфортні ціни на українському ринку по трьох продуктах: аміачна селітра, карбамід та КАС. Якщо у виробників є можливість і необхідність закупити ці продукти про запас, то їх є сенс закупити зараз.Таку думку висловив глава Асоціації агрохіміків України Сергій Рубан, передає Latifundist.com.

«Що порадити аграріям? Зараз потрібно придбати на ринку недорогі фосфорні добрива. І далі дивитися, як буде розвиватися ситуація. Я сподіваюся, що катастрофи не буде. Хоча ситуація неприємна. Що стосується азотної групи, то останнім часом росіяни не грали в цьому сегменті велику роль. Ринок перебудувався. І по азотних добривах в Україні не повинно бути проблем», — розповів він.

За словами Сергія Рубана, основним постачальником калійних добрив в Україні була Білорусь.

Що стосується інших міндобрив, то все буде залежати від монетарної політики влади України

«Погано, що цю заборону ввели перед початком активного використання фосфорних добрив. На них ціни виростуть. Хоча не на 100%, тому що певні канали поставок цих добрив підготовлені учасниками ринку. Наскільки мені відомо, у імпортерів добрив є хороші перспективи переорієнтувати канали поставок», — додав він.

Те, що Уряд не ввів заборону на аміак, на думку Сергія Рубана, хороший знак. Торгівля з країною-агресором — це політичне питання, але як уточнив експерт, правильно було б такі сировинні товари, як аміак і сульфат амонію, які можуть бути використані в Україні для виробництва продуктів з більш високою доданою вартістю, в імпорті не обмежувати.

«Потрібно дати можливість вітчизняним виробникам закуповувати дешеву сировину, виробляти продукцію. А отриманий прибуток направляти на розвиток української національної економіки, підтримку армії і соціальні потреби», — додав він.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України оприлюднив зміни в переліку товарів, заборонених до ввезення на територію України, з Росії.

Виконано за допомогою Disqus