США може витіснити Україну з експортного ринку Африки

29 червня 2019 973 0
США може витіснити Україну з експортного ринку Африки
Kurkul.com

Кенія ― перспективний сільськогосподарський ринок найближчого майбутнього для України. Також перспективним його вважає і США, що квапливо шукають заміну Китаю, Канаді, Мексиці та іншим торговельним партнерам. Оскільки з ними за дуже короткий строк вдалось погіршити відносини адміністрації Трампа. Про це йдеться в матеріалі «Трампополітика»: як перед Україною закривають «ворота до Африки» на Kurkul.com.

Так звана «трампополітика», базована на обмеженнях, митах та ембарго, призвела до того, що американським фермерам нікуди збувати вирощену продукцію. Саме тому Міністерство сільського господарства США називає Кенію одним із перспективних ринків та прагне збільшити присутність своїх товарів на ньому.

Але проблема в тому, що багато позицій в експортному портфелі США збігаються з українськими. Ми однаково конкуруємо на ринку зерна, і не лише в Африці. Хоча Україна вже присутня в Кенії як один із постачальників продукції агросектору, насамперед пшениці, Штати здатні потіснити нас, застосовуючи маркетинговий, політичний чи економічний тиск.

За даними Держстату, у 2018 р. двосторонній товарообіг між Україною і Кенією склав $68,43 млн.

Експорт з України до Кенії склав $59,85 млн (це 75,3% від аналогічного періоду 2017 р.), імпорт — $8,57 млн (збільшився на 107,8% у порівнянні з 2017 р.).

У 2018 р. позитивне сальдо зовнішньої торгівлі між Україною і Кенією становило $51,28 млн.

Основними статтями експорту товарів з України до Кенії у 2018 р. стали: зернові культури —  $45,15 млн (75,4%), чорні метали — $8,01 млн (13,4%), жири та олії рослинного і тваринного походження —  $2,92 млн (4,9%), овочі — $2,17 млн (3,6%). Відбулося значне зростання обсягів постачання соняшникової олії з України до Кенії (на 232,8%).

Щодо договірно-правової бази, то наразі на розгляді сторін знаходяться 12 проектів двосторонніх угод, 5 з яких мають економічне спрямування, 3 у юридичній сфері та 4 угоди вузькогалузевого спрямування.

Виконано за допомогою Disqus