Уряд прирік фермерів на дефіцит калійних та фосфатних добрив — Кохан

1 липня 2019 224 0
Уряд прирік фермерів на дефіцит калійних та фосфатних добрив — Кохан
Уряд прирік фермерів на дефіцит калійних та фосфатних добрив — Кохан

При веденні заборони на імпорт російської продукції, не слід було включати до списків добрива, які не виробляються в Україні. Таку думку висловив проектний менеджер Офісу підтримки реформ при Міністерстві фінансів Дмитро Кохан в матеріалі «Гра в санкції: уряд, Фірташ та Ротенберг проти фермерів» на Kurkul.com.

«Якби мова йшла виключно про азотні добрива, Україна закрила б поставки з заводів російського олігарха Аркадія Ротенберга, який єдиний не потрапив під санкції. Однак закривається також імпорт калійних і фосфатних добрив, які в Україні не виробляються. Уряд таким кроком прирікає вітчизняне сільське господарство на їх дефіцит», — впевнений Дмитро Кохан.

Загалом, фосфорних добрив у чистому вигляді використовується в Україні небагато. Частіше певну кількість фосфору вносять з комплексними добривами, навіть без аналізу ґрунту. Інтенсивне виробництво призводить до більш активного виносу фосфору, ніж колись, і тому більшість ґрунтів в Україні є фосфородефіцитними. Проте вноситься фосфор не щороку.

Більша проблема виникне, якщо не вистачить азотних добрив, адже вся українська хімічна промисловість разом, не закриває потреби українського агросектору. У 2018 р. власне виробництво забезпечило тільки третину необхідних добрив. За оптимістичними прогнозами, при безперебійній роботі заводів, цей показник можна підняти до 60%. 

Виконано за допомогою Disqus