До 2030 року Україна може потрапити до ТОП-10 виробників молока світу

8 липня 2019 75 0
До 2030 року Україна може потрапити до ТОП-10 виробників молока світу
pixabay.com

За оцінками Світового Банку, Україна входить в 5-ку країн, що до 2030 р. можуть увійти до ТОП-10 виробників молока світу. Повідомляє MilkUa.info.

«Міжнародна фінансова корпорація (МФК), а також інші світові експерти вбачають в Україні наступну точку росту на молочній мапі світу. Справа у тому, що до 2030 р., за висновками всіх світових аналітичних агенцій, які слідкують за продовольчою безпекою світу попит на молочні продукти, як на протеїнове джерело зросте як мінімум на 25%», — розповіла віце-президент Асоціації виробників молока із комунікацій Ганна Лавренюк.

За її словами, це може відбутися за рахунок країн Азії, зокрема, Об'єднаних Арабських Еміратів, Саудівської Аравії, Іраку, Ірану, Китаю — тих націй, 80% структури раціону яких складає молоко. Проте у них немає достатньої кількості територій для того, аби створити молочно-товарні ферми. У них немає землі для вирощування грубих кормів і навіть немає необхідної кількості води.

Читати за темою: Агрофірма з Київщини випускатиме кумис під власним брендом

Україна має хороший потенціал для задоволення зростаючого попиту на молочні продукти.

На сьогодні найбільші виробники молока — Нова Зеландія, Австралія, Європа, США. За оцінками експертів, ці країни не зможуть задовольнити зростаючий попит.

«Стара Європа, США та інші країни, які зараз є лідерами, вичерпали свій потенціал, щоб підвищувати продуктивність виробництва молока у них залишилося мало резервів. Україна має можливість вийти на показники продуктивності у 20 млн. т молока на рік, які були ще при Радянському Союзі, але при величезній кількості корів і добовому виробництві до 14 л молока на корову. На сьогоднішній день всі експерти дивляться на Україну, як на ту, яка може задовольнити світовий попит на молочну продукцію, і при цьому вважають, що вона може з 22-го місця у світі увірватися у п’ятірку лідерів», — пояснила експерт.

Виконано за допомогою Disqus