Коштів на часткову компенсацію вартості с/г техніки може не вистачити — думка

15 липня 2019 71 0
Коштів на часткову компенсацію вартості с/г техніки може не вистачити — думка
ХТЗ

Наразі за програмою компенсації вартості сільгосптехніки надійшло заявок на 400 млн грн. Якщо минулого року на на цю пору лише 7 фермерів взяли участь у програмі компенсації вартості техніки, то зараз — понад 500 фермерів скористалися кредитами. Аграрії побоюються, що коштів, виділених на програму, може не вистачити.

Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com «В очікуванні грошей: на компенсацію придбання техніки від фермерів надійшло заявок приблизно на 400 млн грн».

«Фермери вже звикли, що перші півроку вони не бачать коштів, які передбачені державними програмами підтримки. Але в липні ситуація зміниться і ми відчуємо певні результати. Взагалі, якщо порівнювати минулий рік і цей, можна сказати, що торік аграрії протоптали доріжку, а цьогоріч  вже по ній пішли. У мене навіть є певна стурбованість, що коштів, виділених на програму щодо техніки, може не вистачити», — зазначив президент «Асоціації фермерів і приватних землевласників України» Микола Стрижак.

Читати за темою: Компенсацію за придбану техніку отримали 773 фермери

За його словами, аграрії почали активніше цікавитися деталями програм і приводити документацію у відповідність до вимог, а це демонструє не тільки підвищення обізнаності фермерів, а й перспективу використання ресурсів, передбачених програмами держпідтримки.

«За нашими даними, за програмою компенсації вартості техніки надійшло заявок на 400 млн грн. Частково фермери беруть кошти з так званої програми «фермерський мільярд» (15%), але основна сума компенсації надходить із загального фінансування програми (25%)», — повідомив Микола Стрижак.

Згідно з постановою Кабміну, затверджено програму компенсації 25% вартості вітчизняної сільгосптехніки для аграріїв, а для фермерських господарств додатково — ще 15%. Тож фермерські господарства у сумі отримують 40% компенсації вартості техніки.

Виконано за допомогою Disqus