Часник в Україні дешевшатиме — прогноз

18 липня 2019 126 0
Часник в Україні дешевшатиме — прогноз
pixabay.com

Подорожчання часнику в Україні варто чекати лише наприкінці осені, наразі ж він тільки дешевшатиме. Про це розповів керівник групи компаній «Best Garlic» Михайло Сорока, передає SEEDS.

«Через надлишок вологи в травні північні, центральні, західні області України дадуть не зовсім гарну якість часнику, через що зіб’ється ціна. Потім швиденько закриють льотну квоту на експорт. Вивезти за кордон 500 т часнику — це станеться дуже швидко. І це вплине на ціни внутрішнього ринку. Буде спад ціни», — спрогнозував Михайло Сорока.

За його словами «Best Garlic» вже в цьому році збирається вийти з ініціативою до нової влади: збільшити квоту хоча б до 2 тис. Це простимулює виробника, підніме ціни на внутрішньому ринку, що потягне за собою організацію виробництва і зацікавленість до цієї теми, до того ж підніме якість часнику.

«Європа не відчує зміни квот — це не торкнеться монополістів: Іспанії, Італії, Франції. Цей «квотний» часник розійдеться найближчими країнами — Прибалтика Польща…», — додав Михайло Сорока.

Читати за темою: Експерти пояснили популярність китайського часнику в Україні

Фахівець відзначив, що варто до того ж враховувати і загальносвітову тенденцію – третій рік ціни практично близькі до собівартості. Світова індустрія часнику очікує від 5% до 7% підйому по ціні, через те, що Китай десь на 20 тис. га скоротив площі посівів часнику. На самих китайців це теж вплине. Наразі відпускна ціна в Китаї десь $700-800/т. Тоді як останні 3-4 роки в них була відпускна ціна $200-400/т часнику.

«В нас ціни на часник виростуть аж наприкінці сезону (жовтень-листопад), коли до України надійде китайський часник нового врожаю, за новими цінами. Тоді ж і постане питання: чи ще трохи торгувати українським часником, або ж звернутися до китайського часнику, ціна якого буде значно нижчою», – зазначив Михайло Сорока.

Виконано за допомогою Disqus