Експортні ціни на українську кукурудзу невпинно зростають

18 липня 2019 595 0
Експортні ціни на українську кукурудзу невпинно зростають
pixabay.com

З початку травня 2019 р. на українському експортному ринку (базис FOB) зберігається тенденція до поступового зростання цін на кукурудзу. За підсумками травня ціни на кукурудзу зросли на $7-8/т, в червні — на $10-12/т, а за першу половину липня — в середньому на $5/т. Повідомляє «АПК-Інформ».

Така ситуація склалася в першу чергу через побоювання щодо зниження виробництва зернових у США у зв’язку з несприятливими погодними умовами. А також збільшенням інтересу китайських імпортерів до української кукурудзі на тлі триваючого торгового конфлікту між США та Китаєм. Наприклад, якщо в травні-червні 2017/18 МР Україна поставила на зовнішні ринки практично 3,2 млн т кукурудзи, з яких 434 тис. т припало на ринок КНР, то за аналогічний період 2018/19 МР дані показники істотно зросли і склали 6 млн т і 867 тис. т відповідно.

У той же час більш активне зростання цін на зернові українського походження стримують очікуваний другий за величиною після торішнього рекорду урожай кукурудзи в Україні, прогноз рекордного виробництва зернової в країнах Латинської Америки і збільшення обсягів експорту бразильської кукурудзи в Китай.

Читати за темою: Експерти спрогнозували ціни на зернові нового врожаю

Також тиснуло на ціни те, що до кінця червня поточного погодні умови в кукурудзяному поясі США покращилися, що призвело до підвищення прогнозів виробництва американської зернової, а також прогнозуються високі перехідні залишки кукурудзи в США.

Якщо на початку травня ціни пропозиції на спотові поставки кукурудзи варіювалися в межах $168-174/т FOB, то станом на 16 липня вони в основному складають $190-198/т FOB. В ряді випадків на суднові партії типу Panamax досягають $200/т FOB з постачанням в середині серпня. Додаткову підтримку цінам у даний період надає фіксоване збільшення попиту імпортерів на українську зернову як на спотовому, так і форвардному ринках.

Виконано за допомогою Disqus