З’явились подробиці рейдерського захоплення агрофірми на Харківщині

25 липня 2019 1766 0
З’явились подробиці рейдерського захоплення агрофірми на Харківщині
Національна поліція

В ніч на 24 липня поліція попередила спробу рейдерського захоплення аграрного підприємства у Валківському районі Харківської області. Так, було затримано 46 осіб у балаклавах із холодною зброєю, електрошокерами та балончиками зі сльозогінним газом. Повідомляє slk.kh.ua.

«Ніч на 24 липня видалася неспокійною для жителів села Велика Губщина. Рейдери намагалися захопити місцеве ПСП «Маяк». На його захист стали не лише співробітники підприємст­ва, а й фермери з інших сіл та навіть із сусіднього Коломацького району. Швидко зреагувала районна поліція, викликали підмогу з Харкова та спецпризначенців КОРДу», — йдеться у повідомленні.

За інформацією поліції, близько восьмої вечора до сільгосппідприємства під’їхали два автобуси молодиків з дубинками. Вони показали господарю документи, відповідно до яких відбулася зміна власника. «Гості» поводилися агресивно, погрожували справжньому господарю розправою.

На місце події терміново прибули керівництво обласного главку поліції, групи швидкого реагування та слідчо-оперативна група Валківського відділу поліції. З’ясувалося, що державний реєстратор Заїчинської сільської ради Полтавської області за підробленими документами змінив та провів незаконні реєстраційні дії в Державному реєстрі юридичних осіб стосовно приватного сільгосппідприємства «Маяк», а саме змінив власника та керівника.

Як повідомив директор ПСП «Маяк» Станіслав Губський, рейдерська історія розпочалася близько двох тижнів тому. Прийшов лист від невідомого йому Михайла Леоненка з вимогою повернути величезну суму коштів. Начебто його батько Григорій Губський (зас­новник ПСП «Маяк», який помер у лютому 2019 р.) позичив у травні 2018 р. в Леоненка 78 млн грн, і наразі сума боргу складає понад 115 млн грн. У листі зазначалося, що договір позики завірив приватний нотаріус у Києві.

За словами Станіслава Губського, це було неможливо, оскільки його батько в той час був дуже хворий.

Цей лист став дуже тривожним дзвоником для всіх спадкоємців Григорія Губського — синів Станіслава й Анатолія та вдови Галини. Вони повідомили про отриманий лист у правоохоронні органи.

Другий акт рейдерської «вистави» відбувся зранку 23 липня — у Державному реєстрі юридичних осіб було змінено засновника, директора та підписантів.

«Десь о пів на десяту ранку ми побачили в реєстрі зміни про те, що засновник підприємства ПСП «Маяк» уже Рапота Костянтин Олексійович. Начебто Григорій Єлисейович продав Рапоті за 80 млн грн усі 100 % корпоративних прав», — розповіла дружина директора ПСП «Маяк» Ольга Губська.

Відразу після помічених у реєстрі змін директор ПСП «Маяк» Станіслав Губський вирушив до Харкова, щоб попередити рейдерську атаку. А тим часом нові «власники» з групою підтримки з кремезних хлопців поїхали у Валківський район забирати підприємство.

«Десь о 18-19 годині нам зателефонували з райвідділу поліції і попередили, що на підприєм­ство їдуть рейдери. Сказали, що підняли всіх працівників по тривозі, і зараз їх співробітники приїдуть до нас на підмогу. Окрім цього, був викликаний і КОРД. Поліція та КОРД оточили тракторну бригаду. Також до нас на підмогу почали з’їжджатися фермери із сусідніх сіл, а також з Коломацького району», — розповіла Ольга Губська.

За інформацією правоохоронців, у ході операції було затримано 46 осіб, серед яких громадяни Росії та жителі окупованих територій України. У правопорушників виявлено холодну зброю, електрошокери, балончики зі сльозогінним газом, балаклави та документацію, у тому числі бланки охоронної фірми.

Досудове розслідування триває за трьома статтями Кримінального кодексу України. Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.206-1 (протиправне заволодіння майном підприємст­ва, установи, організації), ч.4 ст.190 (шахрайство), ч.4 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Максимальне покарання за вчинення даних злочинів передбачає від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Виконано за допомогою Disqus