Створювати товарну біржу з нуля не потрібно

26 жовтня 2015 113 0
Створювати товарну біржу з нуля не потрібно
News.headline.kzСтворювати товарну біржу з нуля не потрібно

Поява товарної біржі в Україні має зробити прозорішим ринок української сільгосппродукції, вважає керівник аналітичного департаменту інформаційної компанії «ПроАгро» Дмитро Луцик, пишуть «Вести».

«Це зрозуміле ціноутворення, і спрощення збуту вирощеної сільгосппродукції, можливість хеджування ризиків і що важливо — гарантія поставки купленої продукції», — зазначає експерт.

З доводами агроексперта погоджуються і фінансисти, хоча і не розуміють, для чого створювати товарну біржу «з нуля».

«Амбіції чиновників зробити економіку країни ринковою можна тільки вітати. Однак, якби був попит на біржові послуги на товарному ринку, то вони вже давно були б запропоновані відразу декількома з існуючих на сьогодні торгових майданчиків», — підкреслив керуючий директор інвестгрупи «Універ» Олексій Сухоруков.

На сьогодні в Україні реально функціонують близько 40 товарних бірж (усього їх кілька сотень). Тобто чиновники можуть вибрати будь-яку і довести її до пуття. І вже названий найочевидніший претендент.

«Йдеться про «Аграрну біржу». Певний час держава вимагала, щоб всі експортні контракти «проходили» через неї. Фактично — це була формальна фіксація ціни на біржі з додатковими витратами для трейдерів», — сказала керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник.

Вона вважає, що «Аграрна біржа» і зараз цілком могла б виконувати функцію основного майданчика для торгівлі зерном.

«Розширення її функцій на інші біржові товарні ринки стало б позитивним сигналом. Але біржа працюватиме тільки при наявності ліквідності. Поки я не бачу підстав для того, щоб ця ліквідність у нас з'явилася», — нарікає вона.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою