В Україні через нестачу працівників скорочуються площі ягідників

2 серпня 2019 253 0
В Україні через нестачу працівників скорочуються площі ягідників
Facebook

Садівнича галузь вийшла на той рівень, коли подальший її розвиток залежить від наявності робочих рук. Тому мало хто береться за розширення площ під ягідниками, розповів заступник генерального директора корпорації «ВінницяСадВинПром» Сергій Бойчук. Повідомляє ukurier.gov.ua.

«Тенденція розширення площі під ягідниками негативна. Головна причина — не вистачає працівників. Якщо навіть ціни на ягоди рости, то нікому працювати. Цей фактор також стримує збільшення площ під фруктовими деревами. Селяни їдуть за кордон на заробітки», — додав він.

Український ринок — частина відкритого ринку праці ЄС, а людина шукає де краще. Однак в корпорації запевняють, що можна заробляти і вдома.

За словами Сергія Бойчука, в польських садах в середньому заробляють 14-16 тис. грн щомісяця і працюють з 7 ранку до 19 вечора. У вінницьких починають з 9-ї і завершують о 17 год. і в період збирання отримують понад 10 тис. грн.

І не потрібно витрачатися на проїзд, житло і харчування. Зокрема, на збиранні яблук в середньому заробляють 500 грн/день.

Читати за темою: На Волині планують збудувати завод з переробки ягід та фруктів

«Так, там платять трохи більше, тому що їх господарства міцні, їх підтримує держава. Але питання і в тому, що склався міф про великі зарплати за кордоном. Багато фірм живуть з того, що агітують людей на заробітки, обіцяючи золоті гори. А коли поїхав і витратив гроші на квиток, то не станеш повертатися. Якби в наших садах працювали так, як у польських, то заробляли б не менше», — запевнив Сергій Бойчук.

Перші наслідки нестачі працівників помітні. Зокрема, скорочуються промислові сади.

«Постачати садівничу продукцію (і зокрема яблука) за кордон вигідніше, ніж на внутрішній ринок. Можна припустити, що вихід на нові ринки збуту сприятиме поверненню заробітчан в українські сади», — додав садівник.

Виконано за допомогою Disqus