Ціна на пшеницю ростиме?

27 жовтня 2015 47 0
Ціна на пшеницю ростиме?
Latifundist.comЦіна на пшеницю ростиме?

В Україні існують побоювання істотного недобору врожаю пшениці у наступному році, сказала провідний експерт зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко, пише «УкрАгроКонсалт».

За її словами, осінь традиційно ознаменувалася тенденцією зростання цін на пшеницю на внутрішньому ринку. Однак, до звичайного фактору підтримки з боку закупівель експортерами та борошномельними підприємствами, додалися побоювання істотного недобору врожаю пшениці у наступному році. Ці побоювання посилювалися з наближенням завершення оптимальних строків посіву на тлі збереження посухи. Як наслідок, росли як експортні, так і внутрішні ціни на пшеницю.

«Наскільки виправдані побоювання неврожаю у 2016 році? Темпи сівби озимої пшениці помітно відстають як від минулого року, так і від середнього показника за попередні 5 років. Сприятливі строки посівів закінчуються, проте на півдні країни, ймовірно, посів продовжиться протягом першого тижня листопада», — зазначила експерт.

Також додала, що дощі, які почалися у третій декаді жовтня, сприятимуть появі сходів і зміцненню посівів. У разі сприятливих умов перезимівлі, рослини встигнуть достатньо розвинутися і забезпечать нормальну врожайність. Проте слід враховувати і негативний сценарій холодної зими, у разі якого втрати озимих будуть значними, оскільки у цьому році рослини йдуть у зиму слаборозвиненими і вкрай чутливими до погодних умов.

«Найближчим часом ситуація з посівом і станом пшениці буде тримати ринок у тонусі і мати значний вплив на ціни», — резюмувала Єлизавета Малишко.

Виконано за допомогою Disqus